Capsaïcine (bij NANIPER)

Algemeen

Wat is capsaïcine?

chili-peppers-940x626Capsaïcine is het rode bestanddeel van Spaanse peper. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat dit extract de gevoeligheid van het neusslijmvlies op aspecifieke prikkels doet verminderen als u aan bepaalde criteria voldoet. Het effect wordt doorgaans vanaf een aantal weken na behandeling ervaren doch is niet gegarandeerd.

 

 

 

Voor wie is een behandeling met capsaïcine mogelijk geschikt (NANIPER)?

  • U klaagt vooral over hinderlijk niezen en een waterige loopneus en in mindere mate over neusverstopping.  Contact met aspecifieke prikkels (bv. warmte-koude overgang, droge lucht, mist, rook, verfluchtjes of parfum) doen klachten toenemen.
  • U heeft geen effect bemerkt van een (op de juiste manier toegepaste) ontstekingsremmende neusspray die u voor een periode van ten minste 6 weken heeft gebruikt.
  • U bent bewezen niet allergisch (uitgesloten met een huidtest of bloedtest).
  • U rookt niet.

Voor wie is een behandeling met capsaïcine niet of minder geschikt?

  • Als u zwanger bent of borstvoeding geeft.
  • Als u korter dan 6 weken geleden neusbijholtechirurgie heeft ondergaan.
  • Als u neuspoliepen heeft.
  • Als u een actieve infectie van de bijholten heeft.
  • Als de KNO-arts een duidelijke anatomische oorzaak voor uw klachten ziet.

capsaicineHoe verloopt de behandeling?

Voor een capsaïcine behandeling moet u een hele ohtend uittrekken. Ieder uur wordt de huid rondom de ingang van de neus ingesmeerd met een vette zalf om de huid te beschermen. Hierna wordt met een spray of neusdruppels de neus zo ruim mogelijk gemaakt. Vervolgens zal de neus worden verdoofd (capsaïcine is het rode bestanddeel van Spaanse peper!). De meeste patiënten ervaren dit als het onaangename deel van de behandeling wegens prikkeling en het even moeten inhouden van de adem. Ongeveer 5 minuten later wordt de capsaïcine in de neus gesprayd. Als gevolg hiervan gaat de neus lopen en krijgt u meestal tranen in de ogen. Na een uur wordt deze behandeling tot 5 keer herhaald. De gehele behandeling duurt daarmee ongeveer 5 uur.

Wat merk ik na de behandeling?

Enkele weken na de behandeling kunt u regelmatig last houden van een loopneus, niezen of niesbuien. Zes weken na behandeling zal de KNO-arts het resultaat met u beoordelen. Het effect van een capsaïcine behandeling verschilt per persoon en is niet persé permanent. De behandeling kan in geval van een tijdelijk effect op termijn worden herhaald.

[NANIPER: non-allergic non-infectious perennial rhinitis]

Voor vragen neemt u contact op met de polikliniek KNO (010-7040120).

NB: op dit moment (maart 2017) loopt er een nieuwe studie naar de effectiviteit van deze behandeling, omdat patiënten een erg wisselende tevredenheid rapporteren. We benaderen alle patiënten die de afgelopen drie jaar op onze afdeling zijn behandeld met een specifieke enquête over tevredenheid na behandeling. Als de resultaten bekend zijn zal de informatie aan deze pagina worden toegevoegd, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

 

 

,