Nasolabiale cyste

Achtergrondinformatie

Een nasolabiale cyste (nasoalveolaire cyste of Klestadt’s cyste) is een holte gevuld met vocht in het gebied van de neusvleugel. De cyste is een aangeboren afwijking die ontstaat vanuit een overblijfsel van het zich ontwikkelende traankanaal in de neus (epitheelcellen die ingesloten worden tijdens de fusie van de processus nasalis medialis en lateralis met de maxilla). Er is geen relatie met het gebit. De tanden en kiezen zijn dus normaal ontwikkeld.

Nasolabiale cysten worden 3 keer vaker gezien bij vrouwen als bij mannen. De meeste patiënten presenteren zich rond de leeftijd van 40 jaar, als de cysten een omvang hebben bereikt die klachten geven van neusblokkade en/of een ontsierende zwelling in de regio van de neusvleugel. Een andere reden voor artsbezoek kan zijn dat de cyste in tussentijd ontstoken is geraakt en pijnklachten geeft. De cyste kan soms spontaan barsten, waarbij vocht in de mond, de neus of uit de huid kan treden

nasolabial-cyst-2

Figuur 1, Nasolabiale cyste links waardoor de neusvleugel wordt opgeworpen. Rechts toont een roze verkleuring in de neus. Dit is het cystedeel dat neusverstopping veroorzaakt.

Wat kan de KNO-arts betekenen

Bij een eerste consult worden uw klachten in kaart gebracht en vindt uitgebreid lichamelijk onderzoek plaats. Vervolgens zal er een MRI of CT scan worden afgesproken om de omvang van de cyste in kaart te brengen en de relatie tussen de cyste en de omliggende gezonde structuren beter te begrijpen.
Als u tijdens het tweede consult toestemming geeft komt u op de wachtlijst voor het chirurgisch verwijderen van de cyste. Dit vindt plaats onder algehele narcose, via een sneetje onder de bovenlip, richting de neus. Na verwijdering van de cyste wordt de snee gesloten met oplosbare hechtingen. De eerste poliklinische controle is 10 dagen later, waarbij ook de uitslag van het weefselonderzoek met u zal worden besproken. De cyste wordt altijd nagekeken door de patholoog om de diagnose te bevestigen. Nasolabiale cysten veranderen zeer zelden in een kwaadaardige afwijking.

nasolabial-cyst

Figuur 2. MRI scan (Links T2; rechts T1 gewogen opname) van een patiënt met een dubbelzijdige nasolabiale cyste.

nasolabial-cyst-4

Figuur 3. Voorbeeld van een nasolabiale cyste zoals gezien tijdens de operatie.

Na de operatie

In sommige gevallen is het nodig om een neustampon te plaatsen om tegendruk te geven aan de lege, onderhuidse ruimte die is ontstaan na het verwijderen van de cyste. Dit gaas mag u na drie dagen zelf verwijderen of dat op onze polikliniek laten doen. Ik adviseer patiënten om na de maaltijd de mond te spoelen met een fysiologische zoutwateroplossing gedurende 1 week na de operatie. Probeer met de tong weg te blijven van de voelbare, oplosbare hechtingen. Tandenpoetsen mag. Een beurs gevoel in de regio neusvleugel en bovenlip is normaal en verdwijnt na een aantal dagen. Hetzelfde geldt voor een eventuele bloeduitstorting onder het slijmvlies van de lip. In sommige gevallen kan een tijdelijke gevoelsverandering optreden van de bovenlip. Ook hierover hoeft u zich geen zorgen te maken.

Welk resultaat mag ik verwachten

Herstel van de vorm van het gelaat en neusdoorgankelijkheid. Totale verwijdering van de cyste is belangrijk om te voorkomen dat de cyste op termijn terugkeert. U krijgt bij het polikliniekbezoek (10 dagen na de operatie) de uitslag van het weefselonderzoek en uw wondgenezing wordt nagekeken.

Wanneer moet ik eerder contact opnemen na de operatie?

Als u koorts krijgt, er helder rood bloedverlies uit de wond aanwezig is of als de onderhuidse zwelling toeneemt dient u eerder dan gepland te worden gecontroleerd om een nabloeding of infectie uit te sluiten. Neem in dat geval contact op met de polikliniek KNO (010-7040120).